10 sätt att undvika sprickor i trä när du spikar

10 sätt att undvika sprickor i trä när du spikar

Hur många gånger har det inte hänt att vi ska spika in en spik, och så spricker trät vi försöker slå spiken igenom? Jag tänkte här gå igenom några tips som skulle kunna underlätta arbetet för er och därmed även minska risken att ert trä spricker. Jag kommer dela med mig av tio olika tips som ni kan använda er av så att den där spiken tar sig igenom trät utan att göra någon skada. Nu innefattar dessa tips saker som att gå ner i storlek på spik eller växla över till skruv, men det största fokuset ligger på vad ni kan göra och hur ni bör gå till väga, för att sprickorna inte ska uppstå under ert arbete.

1 – Platta till spiken

Ta en hammare och en spik, håll spiken med spetsen mot en hård yta och banka sedan på den så att du plattar ut spetsen. På så sätt bli spetsen lite trubbigare och risken för sprickbildning minskar.

2 – Använd stearin eller vaselin

Smörj in dina spikar i antingen vaselin eller stearin för att minska friktionen när spiken slås in. Ju mindre friktion desto mindre är risken att sprickor uppstår. Detta bör användas främst på hårda träslag så som lönn och ek.

3 – Undvik kanter

Undvik att försöka slå in en spik i närheten av änden av träbiten eller längs kanten. Måste du få in en spik i närheten av kanten, börja då hellre mer från mitten och vinkla den så att spetsen arbetar sig ut mot kanten.

4 – Använd minsta möjliga storlek

Se till att du använder dig av den minsta möjliga spiken för att unvika sprickbildning. Ju större den är, desto mer ökar risken.

5 – Förborra hål

Det kanske bästa sättet är att förborra ett hål men med en borr som är mindre än spiken. Detta minskar påfrestningarna när spiken slås in och chansen för sprickor minskar drastiskt.

6 – Fuktigt/vått trä

Fuktigt/vått trä
Fuktigt/vått trä

Ett vått eller fuktigt trä är enklare att arbeta med och spricker inte lika lätt som en torr bit skulle göra.

7 – Mjukt istället för hårt träslag

Detta talar för sig själv men i den mån du kan, försök att använda mjukare träslag istället för hårda då dessa är mer flexibla och ger med sig mer än vad hårda träslag gör. Men som jag nämnde här ovan, måste ni använda hårt trä, se då till att ni också använder stearin eller vaselin.

8 – Undvik kvistar

Har du kvistar i träbiten ni ska spika igenom, se då till att undvika att spika igenom eller i närheten av dessa. Risken för sprickor ökar markant om ni skulle försöka er på att göra detta i eller kring området av en kvist.

9 – Ta ut spiken

Ännu en sak som talar för sig själv men som ändå måste nämnas, ser du en lite spricka när du börjar slå in spiken, fortsätt då inte, ta ut den och prövat på ett annat ställe.

10 – Du är klar

Har du följt alla dessa tips och tricks, då bör era chanser att lyckas öka avsevärt. Lycka till