Bygg ett dolt förvaringsutrymme

Bygg ett dolt förvaringsutrymme

Efter att ha börjat lite mjukt med att skriva om att bygga bord, stolar och en hylla, kommer jag nu gå in på lite mer avancerat bygge, och något som många kan ha användning för i hemmet, speciellt om ni har värdesaker eller annat som ni inte vill ha liggandes framme eller gömt på mer ”vanliga” ställen som i lådor, garderob eller dom få av er som har ett kassaskåp. Det jag tänkte gå igenom idag är en typ av hylla som har ett dolt utrymme som kan användas för att gömma undan värdesaker så som smycken, plånböcker, pass eller annat viktigt material.

Smälter in i omgivningen

Syftet med denna hylla är att den ska smälta in i sin omgivning, se ut som att den ska höra hemma där och att den inte har någon annan funktion än att fungera som en hylla, när den i själva verket, har ett dolt utrymme inuti, som man endast kommer åt om man använder rätt tillvägagångssätt. Hur då kanske ni undrar? Med hjälp av magneter som placerade på utvalda ställen ovanpå hyllan, först då kan personen öppna upp utrymmet. Placeras dessa inte på rätt plats, då förblir utrymmet låst.

De specialverktyg och utrustning som ni kommer att behöva för att bygga detta är en 35 millimeters borr, magnetlås, gångjärn samt LED-ljus med rörelsesensor. Det sistnämnda är inget måste men bygger ni en hylla av modell större, då kan detta vara en välkommen funktion, så att ni enkelt och tydligt kan se vad allt befinner sig.

Anpassa design

Anpassa design
Anpassa design

Innan ni sätter igång, se till att ni skapat en ritning med alla mått så att den eller dom passar in. Utöver detta bör ni också se till att inhandla material så att materialet ni använder gör att hyllan eller hyllorna i fråga ser ut att höra ihop med övriga möbler, exempelvis sängen, sänggavel, garderob och bord ni har i sovrummet, om ni väljer att montera hyllorna där. Ta även hem ett färgprov så att ni kan matcha in färgen så att kulören verkligen är den samma som resten av rummets möbler.

Som ni läste så kommer förvaringsutrymmet vara låst med magnetlås, som bara kan öppnas när magneter placerar rakt ovanför dem. Nu kanske ni tror att ni måste komma ihåg vart ni gjort av magneterna, eller springa omkring med dessa på sig men nejdå, vi kan göra det riktigt enkelt. Ta exempelvis en fotoram, någon prydnadssak eller annat som kan placeras på hyllan. På undersidan av några av dessa prylar placerar ni sedan magneter, med dubbelhäftande tejp eller lim. Bäst är om ni använder er av något som ni har möjligheten att förändra, undertill, så att ni kan bygga in magneten så att den inte sticker ut på så sätt märks. Kan ni montera dem så att de inte sticker ut, då kan ni sedan använda er av en filtduk som ni limmar fast, och magneten syns sedan inte alls. Antalet magneter som behövs beror på hur många lås ni väljer att använda er av.

I videon här nedan får ni steg-för-steg instruktioner hur ni går tillväga för att bygga denna smidiga hylla.