Bygg en svävande hylla

Bygg en svävande hylla

En snygg typ av möbel är det som vi kallar för svävande hylla, alltså en hylla som ser ut att sväva utan några direkt synliga fästpunkter på väggen. Självfallet är den fäst men alla dessa fästen är inbyggda så att när produkten är färdigbyggd och på plats, då syns inte dessa fästpunkter, därav namnet svävande hylla.


Detta är en utmärkt möbel att använda sig av under en väggmonterad tv där ni kan placera dvdspelare, tv-spel, tv-boxar, filmer och annat som kan förknippas med en tv. Utöver detta fungerar den även som en utmärkt ovanför sängen eller i vardagsrummet, för att visa foton och liknande.

Specialverktyg

Att bygga en svävande hylla kräver, som ni säkert redan förstått, en hel del arbete, även om jobbet i sig inte är allt för invecklat, vilket gör det möjligt för både nybörjare som proffs att ge sig på ett projekt som detta. För att underlätta arbetet och säkerställa bästa tänkbara produkt rekommenderar jag dock att ni använder er av en del specialverktyg som bland annat en skruv- och borrjigg, en lamellfräs, vattenpass, hörntvingar, kabeltång samt lödkolv. Detta är då utöver de vanliga verktygen som används vid arbete med trä.

Självfallet rekommenderas ni också att ha ett ordentligt arbetsbord samt en rad olika sågmaskiner tillgängliga, så som vinkel-, band och kontursåg. Har ni inte tillgång till dessa maskiner så kan ni självfallet använda er av handverktyg, eller istället för att köpa, hyra utrustning från Bauhaus eller liknande byggvaruhus.

Skapa en tydlig ritning

Skapa en tydlig ritning
Skapa en tydlig ritning

Som vanligt med allt som har med träarbete att göra så måste ni skapa er en ritning, med alla de mått ni har tänkt att hyllan ska ha. Väljer ni att använda detta under en tv, då rekommenderar jag att ni lägger en planka mellan två läskbackar, stolar eller liknande och prövar er fram tills ni hittar en höjd som fungerar. Därefter bör ni kontrollera hur många apparater och elektronisk utrustning ni tänker ställa där, och ta hänsyn till detta när vi väljer både djup och bredd, så att utrustningen inte sticker ut på ett eller annat sätt. Glöm heller inte bort att skapa kabelöppningar i hyllan, så att ni enkelt och smidigt kan dra era kablar bakom utrustningen, ner/upp längs väggen till eluttaget eller tv:n. Snyggast blir det om ni drar en förlängningssladd från eluttaget upp till hyllan, monterar in den på baksidan och därefter drar kablaget till alla dessa uttag. Detta gör att ni bara få en enda kabel ner till eluttaget på väggen samtidigt som ni slipper att ha en skarvdosa samt tre, fyra andra kablar liggandes, om inte fler.

Ni kan även använda er av kardborreband för att fästa saker på sidan eller under hyllan, för en mer stilren och funktionsduglig aspekt.

Denna video från youtube visar klart och tydligt hur ni går till väga för att bygga en hylla som denna. Måtten bestämmer ni som sagt själva, även om hyllan som personen bygger är 2,4 meter lång. Observera att språket är på engelska, men detta spelar ingen roll då ni har en video som visar hur ni går till väga vid alla olika segment. En bild säger mer än tusen ord, eller hur var det nu?

Bygg en svävande hylla

https://www.youtube.com/watch?v=L7EO7xSU7Zk