Bygga ett bord

Bygga ett bord

Det finns nog inget mer avslappnande eller terapeutiskt än att arbeta med trä, att arbeta med ens händer och skapa något från ingenting. Det är just detta som fått mig att börja bygga diverse olika saker i trä. Målet är inte att få en färdig produkt, målet är arbetet under vägens gång. Många gånger har detta hjälpt mig under tuffa perioder, hjälp mig att komma tillbaka, hjälpt mig att hålla fokus samtidigt som det varit oerhört stimulerande.

Man behöver inte vara en mästersnickare för att arbeta med trä, inte heller behöver man ha alla de senaste verktygen, maskinerna eller liknande. Behöver du något speciellt, av en speciell storlek, form eller liknande, då kan i många fall din lokala bygghandel hjälpa till och ordna så du får exakt det du behöver, i dem mått som produkterna ska vara.

Utrustning som du dock behöver för att kunna göra ett ordentligt arbete innefattar en bra arbetsbänk, gärna en justerbar bänk där ni kan spänna fast materialet ni arbetar med. Utöver detta behöver ni garanterat en bra såg, en borrmaskin, gärna en hyvel så ni ser till att ni får jämna och släta ytor samt så klart era traditionella verktyg som hammare, skruvmejslar och liknande.

Ett annat måste, i alla fall mina ögon, och något som kommer att underlätta men också påskynda ert arbete, samtidigt som det ger er möjligheten att bygga produkter som inte bara ser bra ut men också som håller under belastning och användning, och detta är en borr- och skruvjigg. Vad detta verktyg hjälper er med är att borra hål till ett perfekt djup så att ni kan skruva samman två sidor eller hål djupa nog att kunna hålla plugg samt lim vid en sammanfogning.

Börja enkelt, bygg ett bord

Börja enkelt, bygg ett bord
Börja enkelt, bygg ett bord

Är det första gången ni ska försöka er på att arbeta med trä och då bygga något, så som en möbel eller liknande, då rekommenderar vi starkt att ni börjar med något enkelt för att senare, när ni känner er mer bekväma, ge er på lite mer avancerade byggen. Längst ned i detta inlägg kommer ni hitta en video som kommer att hjälpa er och ge er steg för steg instruktioner om hur ni går till väga för att bygga ett vanligt, rektangulärt bord som står pall för de mesta.

Det ni behöver är en bordsskiva och tillräckligt med virke så ni kan bygga upp ramen till bordet samt en ritning, där ni har alla mått färdiga. Precis som vi nämnde här ovan kan ni spara lite tid genom att få dessa delar sågade åt er när ni handlar ert virke. Andra verktyg omfattar en cirkelsåg, vinkelhake, borr- och skruvjigg, borrmaskin, hammare och skruvmejsel tillsammans med plugg, skruv och lim. Därefter är det bara att sätta igång med ert arbete. När ni väl är färdiga kommer ni känna en oerhörd stolthet över de ni skapat, med era egna händer. Kanske inte det vackraste bordet ni sett men det är ett bord som ni har byggt!

Hur man bygger ett bord – Instruktionsvideo på youtube (engelskt tal)