Färgkonst

Färgkonst

Färglära eller färgteori utgår från en färgcirkel (också kallad för färghjul) där alla färgerna finns arrangerad som en rund regnbåge. Även om det finns andra färgsystem i bruk är färgcirkeln ett grundläggande verktyg som används av konstnärer över hela världen. Färgerna uppdelas i kategorier som primära, sekundära och tertiära. Röd, gul och blå kallas för primära färger eftersom man kan skapa alla andra färger genom att blanda dem. Eftersom man måste blanda primära färgerna för att producera dem kallas orange, grönt och lila för sekundära färger.

Färgscheman

Gul, röd och orange kallar man för varma färger men också bruna, guld och beige. Blå, grön och violett kallar man för kalla färger, men också elfenbensvit, grått och silver.  Neutrala färger som svart, brun, vitt och beige vanligtvis fungerar bra med båda varma och kalla färgscheman.  Ett kompletterande färgschema använder färger som är på motsatta sidor av färgcirkeln från varandra.  Färgerna på den svenska flaggan, blå och gul, är komplementära. En analoga färgschemat använder tre färger som ligger i rad på färgcirkel. Blågrön, grön och gul-grön är ett exempel av ett analogt färgschemat. En färgnyans får man genom att blanda en färg med svart. Då blir det mörkare. En färgton får man genom att blanda en färg med vitt. Då blir det ljusare. Orden mättnad eller starkhet beskriver färgens relativa styrka.

Färgämne

Färgämne

Förr i tiden fick konstnärer blanda egna färger. Det var faktiskt inte till 1800-talet att konstnärer kunde köpa färdigblandat färger. Röda ockra och kol var några ämnen som används för att skapa färg. Men vissa färgämne är giftiga och en del har till och med blivit olagliga eftersom de är extrem hälsofarliga. Vitt färg gjord av bly användes tidigare men den var giftig och nu är den förbjuden. Andra, som kobolt, måste användas med försiktighet. Förr i tiden var lapis lazuli värde mer än guld så eftertraktat var det. Det ger en fin, klarblå som används bland annat när man målade Jungfru Marias mantel.

Symbolism

Färg symbolism kommunicerar idéer utan att använda ord. När människor under medeltiden såg en bild av en kvinna i en blå mantel, visst de att det var Jungfru Maria. Detta var särskilt viktigt under en tid då många vanliga människor inte kunde läsa och skriva. Även idag kommunicerar människor med färger. I sportvärlden visar fansen sitt stöd för deras favoritlag genom att ha på sig lagfärgerna och till och med måla ansikten i dessa färger. Men färg symbolism kan variera kraftig från en kultur till en annan. Till exempel i västern världen betyder vitt oskyldighet men i många asiatiska kulturer symboliserar vitt döden. Röd är den traditionella färgen för brudklänningen i Kina, men i Europa skulle en röd brudklänning anses vara mycket ovanlig. 

Den första man tänker på när någon diskuterar färgkonst troligen är målning. Och naturligtvis är färg viktig när man målar tavlor.  Men färger och hur man skapar och kombinerar dem också är en viktig del i skapandet av andra konstformer.  Textil design är ett tydligt exempel liksom konstglas. Även om de flesta är omedvetna är färgkonst en viktig del av människors liv.