Gör om dina möbler

Gör om dina möbler

När man köper en möbel i en möbelaffär och kommer hem sen och inser att möbeln inte alls passade in i färg eller modell då är det tråkigt, och allra helst om man monterat ihop den redan då är det svårt att byta den eller lämna tillbaka den. Eller man kanske åker mycket på loppisar och letar möbler för att göra om så som man själv vill ha den.

Man kan göra mycket med nya och gamla möbler

Möbler från 50,60 och 70 talet kommer tillbaka fast då i en modern etapp, eller att man bara rustar upp det, lagar det som är trasigt men behåller originalfärg och detaljer. När man letar efter gamla och slitna möbler så letar man oftast på loppisar eller återvinningsstationer som finns i de flesta städer.

Man lämnar in sina möbler gratis eller till en liten slant och sedan så säljer butiken sakerna för en billig peng. Man kan hitta allt från cd skivor till stora soffor och sängramar. Denna grej att köpa begagnat av alla möjliga sorters saker blir allt mer och mer populärt och detta innebär ju också att man inte köper lika mycket nytt. Detta kan ju såklart påverka de stora möbelföretagen och deras försäljning men att köpa begagnat är ju så mycket billigare och roligare att få göra om möbeln till sitt eget.

En trämöbel brukar man oftast måla om och det innebär en del grundarbete innan du kan sätta färg på skåpet, hyllan eller sängramen. En slipmaskin behövs och även sandpapper så man kan slipa bort all gammal färg och få en ny och jämn yta, beroende på vad det är för möbel så kan detta ta lite tid, större plana ytor går att slipa med en maskin medans ytor med struktur eller mönster i så krävs det ett sandpapper och det tar tid då med förarbetet.

I dag finns det så många olika märken på färger och så många olika nyanser att välja på, man får helt enkelt ta hem färgprov och provmåla för att se vilken nyans man gillar bäst.

vit är obligatoriskt

Ska man måla om en möbel så är det bra att grundmåla också för att färgen dels ska fästa bättre och även för att originalfärgen inte ska lysa igenom. En grundfärg är vit och det krävs ett lager av denna färg. Vill man slippa detta grundarbete så finns det en färg till det Annie Sloane chalk paint, med denna färg så är det bara att måla på och låta det torka, absolut inget förarbete krävs. Däremot om man vill ha en hållbar renovering på möbeln så kan man använda sig av ett speciellt vax på färgen.

Man behöver inte heller måla möblerna man kan också tapetsera eller använda sig av dekorplast som har blivit populärt, detta finns också i olika färger och mönster. Det är som ett stort klisterark som du fäster på din möbel, med denna metod så krävs det inte så mycket förarbete mer än att se till att ytan är ren och jämn för ett bra resultat. Denna dekorplast är det många som använder när de vill göra en snabb renovering av köksluckor eller byråer.