Hur man bygger en stol

Hur man bygger en stol

Arbeta med trä – Bygga stolar

I mitt första inlägg gick jag igenom lite om vad som krävs och bör tänkas på när man arbetar med trä och speciellt då man bygger ett bord. Gick också igenom vilka verktyg som skulle behövas för att underlätta arbetet, minska stressen och framför allt göra arbetet till en fröjd, ett sätt att koppla av och koppla ifrån vardagen, om en för en kort stund.

Nu när vi har ett bord redo, då är nästa steg att bygga några stolar till bordet. Detta var ju också något som jag hade i åtanke när jag påbörjade ritningarna för bordet, så att jag tog hänsyn till stolarnas höjd så att en persons ben inte kom i kläm och bordets bredd, så att stolarna får plats bredvid varandra, beroendes på hur många stolar ni vill ha. I mitt fall kommer bordet att ha sex stolar, tre på varsin sida eller två på varsin sida och en i båda ändarna av bordet. Eftersom att detta ska stå i köket, då krävs det att det är ett stabilt bord och det samma gäller för stolarna, stabilt, stadiga och framför allt tåliga, då dom kommer att användas ordentligt. Det är därför viktigt att välja en konstruktion som ger mig allt detta och lite till, så jag inte behöver gå tillbaka och reparera något, längre fram i tiden, bara på grund av att jag gjorde ett för dåligt arbete från start.

Designen och stilen på denna grupp behöver inte vara allt för invecklad då det, som sagt, bara ska stå i köket. Hade jag gjort en matsalsgrupp som skulle stått i en matsal, då hade jag fått fokusera mer på både stil och utseende, samt kanske valt lite annat material. Stolarna jag kommer att bygga nu kommer vara gjorda av ek, ett stryktåligt trä som håller i ur och skur.

När du vet hur stort bordet är och du har måtten på det, då är det dags att göra en ritning för hur din stol ska se ut. Jag rekommenderar att du gör ritningen och därefter bygger en prototyp för att kunna se den färdiga produkten och testa den. När du är nöjd, då kan du sätta igång med arbetet som väntar.

Mät två gånger, såga en gång

En bra och gyllene regel som jag alltid använder mig av är att mäta två gånger för att säkerställa att jag verkligen har rätt mått innan jag börjar såga, så jag inte sågar fel och på så sätt förbrukar mer trä än ursprungligen planerat. I videon här nedan kan vi se hur personen har ett stort utbud av verktyg och maskiner som hjälper honom att få alla delar tillverkade. Nu behöver ni inte alla dessa verktyg. Visst, det går snabbare om ni har dessa men det går lika bra att göra det för hand, kvalité är viktigare än kvantitet. En sak som ni skulle kunna göra på er stol, till skillnad från den ni ser i videon, skulle vara att vaddera sitsen så ni får sitta mjukt, alternativt att ni bygger stolen enligt videon och sedan låter frugan in handla dynor som passar. Ha så skoj och lycka till med byggandet!

Hur man bygger en stol – Steg för steg instruktion

https://www.youtube.com/watch?v=qM7rrcTrHwA