Inred din trädgård kreativt

Inred din trädgård kreativt

Kreativitet fungerar bra som ersättning för pengar när man har en låg budget. Det kan ses som ett tillfälle att ha det mycket rolig och uttrycka sin egen kreativitet istället för en nackdel.

Och det är ett bra sätt att återvinna. Man kan till exempel göra träskulptur av återvunnet trä från gamla virke. Träpallar fungerar bra när man vill ha träd med en naturlig patina. Gammal köksgeråd såsom durk eller slev fungerar bra som ytterkrukor. En gammal trä- eller metallstol som saknar sitt säte blir en häftig blomsterlåda. Bara sätta en korg där sätet tidigare var och sedan fylla den med jord. Eller varför inte använda gjutformar för att skapa strukturer med betong? 

Skapa ljusa effekter

Prydnader av luffarslöjd med pärlor, särskilt glas, bland växterna skapar ett trevligt resultat. Det går bra att binda pinnar och grenar eller bambustänger både som stöd för växterna och som prydnad. Nu har de flesta trädgårdsbutiker säljer små soldrivna utomhus lampor som ser bra ut samt vara funktionella. Genom att gruppera dessa kreativt kan man skapa en lätt funktion. Ännu bättre, använd flera olika färg ljus i arrangemanget. Reflekterande bollar, gjorda av glas eller keramik, lägg till en lätt, fräsch känsla i alla trädgårdar. De speglar solens strålar och lyser upp till och med en skuggig trädgård.

Levande skulptur

När man planterar, placera växterna så att de bildar en dekorativ form som en stjärna eller ett hjul. Detta fungerar för bladgrönsaker som sallad och spenat, lika bra som för örter. Och varför har olika områden i trädgården för blommor och grönsaker? De kan odlas tillsammans i samma blomsterrabatt för en fin effekt. Många kryddväxter är vackra såväl som nyttiga. Detta är inte bara snyggt utan vissa blommor, som ringblommor, hjälper till att hålla undan skadliga insekter.

Levande skulptur
Levande skulptur

Det kan vara roligt med formklippta buskar, även kallad topiary. De gjordes vanligtvis med buxbom växter och tidigare hittades endast i de mest formella trädgårdarna. Men moderna topiaries skapas av en mängd olika växter, inte bara buxbom. Detta ger trädgårdsmästaren en mängd olika former och strukturer att arbeta med. Taklök fungerar mycket bra för detta. De små växterna håller sig fast även på skulpturens sidor och får den att leva.  Det finns också sten eller metall trädgårdsskulptur av olika typer. Detta kan vara allt från en traditionell bronsfigur till en skulptur som har rörliga delar som en viktig del av dess design. Just nu är koppar mycket trendigt i trädgården men hönsnät har inte tappat sin plats i trädgården. 

Skapa stengård

Man kan skapa vackra mönster med stenar, särskilt flodstenar eftersom de är släta och rundade redan från sin tid i vattnet.  Eller varför inte använder snäckskal? Betongföremål som fågelbad och stora blomsterlådor kan köpas i en trädgårdsbutik eller tillverkas hemma. Hur som helst att gjuta i betong är båda rolig och modern. Och fördelen med att göra egna betongobjekt är att det här är en chans att prova något annat. Betong kan formas på många sätt. Till exempel kan en betonglåda ha flera olika fack för olika växter. Och vem säger att det måste vara fyrkantigt?