Inred med egna möbler

Inred med egna möbler

Nu vill många människor ta ställning mot slit and släng samhället och återvinning av gamla möbler är ett effektiv sätt att göra precis det. Trots vad tv-program om heminredning skulle få folk att tro, behöver inte allt vara glänsande och nytt. De flesta vill ha ett hem som är lugnt och fridfullt snarare än ett som ser ut som en utställningsmonter. Det är en anledning till att shabby chic-stil är så populärt. Det är inget fel i att möbler ser ut som om de används. Att laga och lappa istället för att köpa ny kan vara både ekonomisk som hållbart.

Påhittighet

En bra början är att flytta runt möbler man redan har. Ibland kan bara omorganisering av möblerna förändra hela rummets känsel. Har man kanske några gamla möbler på vinden? Bara för att en möbel gjordes för ett visst ändamål betyder det inte att man måste använda den för det ändamålet. Ta in utemöbeln från balkongen och använd den i tv-rummet. Eller använder ett gammalt vitrinskåp för att hålla extra tvålar och handdukar i badrummet. Återanvändning av äldre möbler kan vara ett sätt att minska utgifter också eftersom nya möbler kan vara dyra. Och allt för mycket billiga möbler har en relativ kort livslängd.

Använd eget kreativitet

Ofta går det bra att uppdateras gamla möbler med bara lite ny färg eller genom att byta handtag. Fina målar effekter kan vara ett tjusande sätt att göra om sina möbler. Även billiga trämöbler gjorda av furu eller gran kan se ut som lyxiga med rätt färgeffekt. Nattbord, avlastningsbord och andra små möbler kan vara bra att börja med. Kalkfärg fungerar utmärkt eftersom den torkar snabbt och inte kräver mycket förarbete utöver vanlig rengöring av möbel.  Efterbehandling av dem tar bara en liten mängd vax eller lack och arbetet kan göras under en helg. Silver eller guld accenter kan uppnås med bara en del metallfärg.

Det finns till och med metallfärger i alla färger nu. Så metallic lila eller grön kan vara ett trevligt alternativ till guld. Stenciler eller decoupage kan ändra utseendet på en möbel snabbt och enkelt. Människan behöver inte heller vara utbildad konstnär för att uppnå stora effekter med dem. Stenciler finns också i många storlekar. Vissa är utformade för att stencilera stora möbler såsom skåp eller sänggavel.

Använd eget kreativitet

Eftersom det huvudsakliga slitage på stoppade möbler är på tyget kan omklädning vara ett sätt att förlänga möblernas livslängd samtidigt som man ger den en ny, fräsch utseende. Om möbeln är en familjeklenod kan det vara bäst att skicka den till en professionell tapetserare. Att få en soffa omklädd kan verka dyrt men ofta är det billigare än att köpa ny. Annars är det helt rimlig att göra detta hemma. Att göra ett nytt överdrag för en vadderad sänggavel är relativ snabb och enkel. Plus är det ganska billigt att sy eller köpa överdrag för större möbler som soffor och fåtöljer. Nya överdrag kan göra mycket för att ge gamla möbler ett nytt utseende för att passa ett nytt dekorations schema. Detsamma gäller för kuddar och örngott, sängöverkast etc.