Inreda kreativt barnrum

Inreda kreativt barnrum

Det kan låta klyschigt, men när det gäller inredning av ett barnrum är det bara fantasin som sätter gränser. Inred med starka färger, mönster och glöm inte en skön säng och andra smarta men samtidigt roliga möbler. Man kan även leka med olika slags belysningar.

Utgå från barnet

I fall man inte redan vet vilka intressen, favoritfärger och favoritfigurer barnet har, så kan man börja med att intervjua barnet. Be barnet berätta, visa bilder eller ta med barnet vid datorn för att visa olika inredningsstilar som finns. Sätt även en egen gräns för vad som är, både när det gäller arbete och ekonomi.

Budgettips

Budgettips
Budgettips

Ett barnrum kan med fördel inredas med begagnade möbler. Ett barnrum är till för lek och stoj och därför blir det fort märken och små skador, så därför behöver allt inte vara tiptop från början. Begagnade möbler kan även få en helt egen stil med lite färg, tyg eller annat som förhöjer intrycket och sätter en personlig prägel. Om ytan på skrivbordet är slitet kan man tillexempel köpa en bit vaxduk som är några centimeter större än bordsytan och sedan lägga på duken, vika den runt kanterna och häfta fast den på undersidan med häftpistol. På så vis har man skapat ett fräscht bord som är lätt att torka av och dessutom är skyddat mot vattenspill.

Förvaring är A och O

För att hålla ordning i det kreativa barnkaoset med alla små och stora prylar som kan finnas där, är det viktigt med smart förvaring. En bokhylla kan rymma mer än böcker och vill man ha bra ordning finns lådor i olika material att köpa. På lådorna fäster man bilder eller tydliga etiketter så att man vet vad som finns i. Det blir enklare att städa när allt har en given plats, även de små barnen kan vara med och städa när de tydligt ser vad varje sak ska vara.

Sov gott i egen säng

När barnet växt ur spjälsäng är det dags att skaffa en riktig säng. Men om man inte vill gå direkt till en fullstor 90-madrass så kan man välja en växasäng innan. Dessa sängar är ofta 80 cm breda och man drar ut den på längden allt eftersom barnet växer. Det finns speciella madrasser till växasängar som man bygger ut på längden. Om det är ont om utrymme på golvet men högt i tak finns olika typer av loftsängar som är väldigt populära bland barnen. Stegen upp till sängen är spännande, ibland finns en rutschkana ned och ofta bygger man en mysig hörna under sängen med plats för pyssel och mys.

Lek med belysning

Om det finns en plats för läsning i rummet är det viktigt att det finns en bra läslampa på den platsen. Om det finns ett skrivbord ska det vara belyst från rätt håll, om barnet är högerhänt ska lampan sitta till vänster så att det inte faller en skugga över det man skriver eller ritar. En skojigare belysning kan vara i form av en ljusslinga i fina färger som hängs upp på väggen eller i fönstret. Även en taklampa kan ha en ljuskälla i favoritfärgen. Taklampan kan även enkelt förvandlas till discobelysning, leta efter en ledlampa med discoeffekt och rätt sockelstorlek i ett välsorterat “gör-det-själv-varuhus” exempelvis på Clas Ohlson.