Inreda vår ”man cave” med bar och pokerbord

Inreda vår ”man cave” med bar och pokerbord

En ”man cave” eller grabbrum är väl något som många män önskar att de hade, en plats där man kan stänga in sig och inte behöva störas av frugan, ungarna, grannar eller kanske värst av allt, svärföräldrarna. Men vad ska då ett rum av denna typ inredas med? Det finns väl inte något direkt regel eller stil som gäller, utan mer efter personlig smak. En bar är väl nästa ett måste, gärna med en egen separat kyl där öl och andra drycker kan ligga på kylning, kanske en darttavla, ett biljardbord, en film och tv-projektor, bekväma fåtöljer, ett pokerbord, ja listan kan göras lång. Jag har själv ett rum i källaren som är off limits till övriga familjen, framför allt barnen. Det är en plats jag går till när jag vill koppla av, inte bara med kompisarna utan även om jag vill vara själv, bara slappna av och kolla på lite sport eller om jag vill komma ifrån och få lite jobb gjort på hemmaplan.

Inreda rummet

Det tog ett tag att få rummet precis så som jag ville ha det, då pengar var ett faktum. Då jag är rätt händig lyckades jag spara in på kostnader genom att bygga baren själv, vilket då gjorde att jag fick en bar som passade in perfekt i rummet, men också till en bråkdel av priset jämfört med om jag skulle gå och köpa mig en ny, något som skulle kosta mig tusentals kronor och i många fall skulle jag tvingas kompromissa då långt ifrån alla barer som finns där ute uppfyllde alla de krav jag hade. Därför var ett både enklare billigare att gå denna väg. Så det bar iväg till Bauhaus varuhus för att inhandla allt material och när den sedan stod färdig hade det kostat mig 1100 kronor lite drygt, inte inräknat tiden jag spenderat på att bygga.

Bygga ett blackjackbord

Då jag också är intresserad spel av olika slag, så som poker, blackjack och roulette, som jag ofta spelar på den här gamingsiten, tänkte jag att det kan vara passande att bygga något av dessa typer av bord och ställa in i rummet. Men problemet var att det var betydligt svårare att bygga ett blackjackbord jämfört med att bygga en bar, speciellt då spelytan ska täckas av en filt, det ska in med mugghållare, en vadderad kant och tillräckligt med eluttag till datorer och mobilladdare. Jag kommer inte gå in i detalj hur jag gjorde när jag byggde bordet, av den simpla anledningen att bordet är anpassat för den yta jag har tillgänglig och antalet personer som brukar vara med och spela. Det optimala är att bygga ett halvmåneformat bord som gör det enkelt att ha en dealer som då kan nå alla spelare. I mitt fall valde jag att ha plats för sex aktiva spelare istället för det normala sju platser, bara för att göra det rymligare för spelarna vid bordet.

Bygga ett blackjackbord
Bygga ett blackjackbord

Det svåra med att bygga ett blackjackbord är att ramen du ska ha runt plywoodskivan ska vara rund, så här krävs det att vi använder oss av många, små bitar, för att kunna få denna runda effekt, utan att i själva verket böja en längre träbit så att det blir runt i slutändan. Sen måste ramen vara bred nog så att vi kan montera in mugghållare i den, så vi slipper oroa oss för att spilla ut dricka över bordet Sen när det gäller själva filtdelen på bordet så är det en stor plywoodskiva som jag sågat till, innan jag började med ramen som jag anpassade efter denna skiva. Skivan täcker jag sedan med en stryktålig filt med all blackjackgrafik redan tryckt på duken. Konstruktionen jag använde mig av är byggd så att jag har monterat in bultar i plywoodskivan, under filten, som sedan är fastskruvat underifrån. Detta gör att jag enkelt kan plocka bort denna del om det behövs, utan att behöva plocka isär hela bordet. Stommen på bordet är inte som på bilden här utan byggd i trä, av den anledningen att det var enklast att gå den vägen då jag också ville montera in eluttag under själva bordsskivan, med en separat hylla intill, så man kan koppla in laddare till telefoner, datorer och liknande och samtidigt ha det tillgängligt när man sitter vid bordet. Jag monterade två luckor i stommen som jag kan öppna och därigenom då komma åt bultarna som jag nämnde. Sist men inte minst så valde jag också att montera dit låsbara hjul på stommen, monterade på utsidan av stommen, så att jag enkelt kan flytta runt bordet utan att behöva hjälp av andra. Självfallet är hjulet också låsbara så att bordet står kvar. Jag använde mig också av stora, stabila hjul för att vara säker på att bordet inte vickar eller rör på sig under spelets gång.

Hoppas alla dessa tips och förslag kan komma till nytta när ni ska inreda ert egna grabbrum och att jag delat med mig av saker som ni kanske inte tänkt på innan, vilket kommer att underlätta det för er i ert bygge och inredning.