Inredningskonst

Inredningskonst

Människor har estetiska behov såväl som fysiska behov. Man påverkas av sin omgivning helt enkelt. En trevlig omgivning bokstavligen kan skapa en känsla av lugn och ro.  En obehaglig omgivning stimulerar känslor av stress och ilska. Inredningskonst handlar om att skapa mänsklig välmående genom deras fysisk omgivning. Med inredningskonst använder man form och färg för att skapa en önskad miljö eller stämning.

Inredningskonst är både funktionell och utilitaristisk, till skillnad från de fina konsterna, såsom måleri, som är rent estetiska. Till exempel arkeologer har hittat gammalt keramik från förhistorisk Asien och Mesopotamien som var väldig fin utformat. Krukorna hade varit lika funktionella utan dekorationerna men någon tyckte det var viktig med utsmyckningar. Inredningskonst inkluderar möbler,  textilier, keramik, trä- och metallslöjd. Historiskt sett har västvärlden gjort en åtskillnad mellan fin konst och inredningskonst. Många kulturer gör inte en sådan åtskillnad på andra sidan.

I västvärlden är William Morris och John Ruskin fortfarande den mest berömda inrednings konstnärer. Båda trodde starkt på allas lika värde så det är nog ingen slump att båda ansåg att vanliga människor också borde ha trevliga och friska omgivningar. Arts and Crafts rörelsen i Europa och Amerika under åren 1880-1920, med sin stress på hantverk och folkkonst, var ett viktigt inflytande på inredningskonst. Nationalromantik stil var Nordens bidrag med Karin och Carl Larsson som dess främsta förespråkare.  De stimulerade en större uppskattning av folkkonst och konsthantverk. Men det var inte tills efter andra världskrig att inredningskonst blev riktig accepterad som en egen specialitet. Innan det var inredningskonst uppfattat som underordnad till arkitektur.

Mänsklig behov

Mänsklig behov

Färgerna spelar en stor roll i människors uppfattning av sin omgivning. Därför det behövs en hel del kunskap om mänsklig psykologi när man sysslar med inredningskonst. Vad är det som gör en omgivning tilltalande och en annan obehaglig, kanske till och med motbjudande?  Vem är målgruppen?  Vad vill de? Vad är deras behov? Och hur kan inredningskonst bidra till att uppnå dessa mål? Hen som arbetar med inredningskonst måste tänka på vad är tilltalande samtidigt på vad är praktiskt.

Ett flygplats väntrum, till exempel, är designade för att man inte ska känna sig hemma. Människor är bara avsedda att vara där så länge som är nödvändigt. Väntrum är ingen plats där man sitter och fikar tillsammans med sina kompisar så det får inte vara för mysig. Människor kommer och går från flygplatsen hela tiden. Tänk hur trångt det skulle vara om de stannade hur långt som helst.

Dessutom med inredningskonst är det ibland kreativ och adaptiv återbruk som gäller. Det kan vara stora projekt som när man bygger om en gammal industrilokal till bostäder eller när man renoverar ett hus för att göra det mer handikappanpassad. Saker som andra människor uppfattas som trevliga, exempelvis små mattor eller golvlampor, kan vara en hinderbana till någon i en rullstol.

Men det också kan handla om små projekt som att göra om ett barns sovrum för att vara passande för en tonåring. Människor i alla åldrar vill anpassa sin omgivning efter sina personliga behov och smak. Och inredningskonst ger dem förutsättningar för att göra det.