Konsten Att Måla – Del 2

Konsten Att Måla – Del 2

Oljefärgen tar sin lilla tid och är inte för en utan tålamod, men vill man ändå väldigt gärna måla på detta sätt så finns det ett alternativ som har lite kortare torktid. Akryl är det perfekta alternativet och har även blivit ett väldigt populärt sätt att måla på, det har då till största del blivit abstrakta tavlor som ökat i intresse. Dessa färger påminner mycket om oljefärgerna, men de är istället vattenbaserade. Akrylen är även väldigt kul att måla med, och dessutom är det en enkel färg att arbeta med. Tack vare sin snabba torktid och heltäckande egenskap så är det väldigt enkelt att korrigera minsta fel man gör eller de delar man i slutändan inte är så nöjd med, det är bara att dra över med ny önskad färg och få det resultat man eftersökte. Vill man däremot ha en lite mindre heltäckande färg så kan man blanda dem med mer vatten, det går även att blanda in sand, gals eller valfritt annat material för att få en annan textur på sin målning.

Akvarell

Är man ute efter en annan typ av teknik så kan man istället vända sig till akvarellen, detta är en målarteknik som man ser mycket av både i dåtida och nutida målningar. Denna färg är en klassisk vattenfärg som skapats med ett mycket mer noggrant rivet/fördelat pigment, detta ska man sedan använda sig utav för att måla på ett papper som är extra fylligt och därmed drar åt sig vatten bättre än de vanliga papper man använder för att rita gör. Här är det inte bara konstnären själv som påverkar hur det färdiga resultatet kommer bli, vilken kvalité man har på sina färger har även de stor betydelse. Självklart gäller detta även vilken kvalité man har på penslarna man använder sig utav, vill man ha ett bra resultat är det bra utrustning som gäller. Detta får man då vara beredd att betala en slant för, men det är helt klart värt det om det är en hobby man hade tänkt satsa på.

Det Billiga Alternativet

Det Billiga Alternativet
Det Billiga Alternativet

En lite mer ovanlig teknik som användes mycket mer förr men ändå existerar tack vare en del nutida konstnärer är tempera, en färg som är väldigt lättillgänglig. Fattigare konstnärer valde förr denna färgen tack vare att man kan tillverka den hemma i köket, det gör de mycket lättare att kunna få utlopp för sin kreativa sida utan att behöva spendera en massa pengar. Kunde man inte få tillgång till allt det material man ville använda sig utav, så kunde man fortfarande använda tempera som ett alternativ. Detta blandas ihop med hjälp av vanligt vatten, ägg och linolja som man har kokat, detta tillsammans med det pigment som ger färgen den kulör man önskar.

Än idag kan man koka ihop sådan färg för att måla, kanske kan det vara ett billigare alternativ att använda sig utav om man vill testa på målning utan att behöva lägga en massa pengar på material som man kanske inte använder upp om man inte fann något direkt intresse i det.