Misslyckade byggen del 2

Misslyckade byggen del 2

Resan bland misslyckade projekt, konstruktioner och byggnader fortsätter. Det är inte bara på liten skala som fel kan uppstå. Vi som arbetar i trä har säkerligen vid ett flertal olika tillfällen svurit över fel vi gjort eller hur vi sett något som vi byggt och nästintill är färdigställt, gå sönder på grund av att marginalerna helt enkelt var för små. Inte nödvändigtvis för att vi har tagit genvägar utan helt enkelt lämnat oss för små marginaler när vi gjorde ritningen.

Quebec City Bridge

Detta är ett bra exempel på att man inte känner till materialet man arbetar med och inte har gjort tillräckligt bra kalkyler och ritningar. Hur annars kan man räkna fel på dryga 3600 ton? Det var dock under 1907 och dom hade då inga datorer eller andra hjälpmedel till förfogande men ändå, att räkna fel på 4000 ton, det kräver en ordentlig felräkning. En ingenjör rapporterade till bolaget som byggde bron att han hade noterat en balk som börjat böja sig. Bolaget sa dock at than skulle ignorera problemet och att balken säkerligen var böjd redan innan den installerades.

Nu skulle det visa sig att så inte var fallet, att man istället hade räknat lite fel, 3600 ton fel vilket resulterade i att bron kollapsade. Det visade sig att den vägde 3600 ton mer än man hade i sina papper, vilket då gjorde att konstruktionen var för svag för att hålla upp denna extra vikt och därför kollapsade bron och dödade 75 arbetare.

Willow Island Cooling Tower

Här har vi ännu ett exempel på vad som kan hända när man försöker ta genvägar och skynda på något som helt enkelt måste få ta den tid det tar. Under 1978 pågick bygget av ett vattentorn intill ett kraftverk på ön Willow Island i West Virginia. Under byggnationen skedde en olycka när en bit betong lossnade och föll ner och förstörde den arbetsställning som arbetarna stod på för att utföra arbetet. Som följd dog 51 arbetare i denna olycka, något som hade kunnat förhindrats om man inte försökt påskynda jobbet och ta genvägar.

Orsaken bakom dessa genvägar var att projektet låg efter den tidsplan som fanns och i ett försök att hinna ikapp valde arbetarna att ta genvägar när de kunde, som tillsammans resulterade i denna tragiska katastrof. En utredning efter olyckan visade att byggnadsställningen var förankrad i betong som ännu inte hade stelnat och att de bultar som användes var antingen felaktiga eller gamla, slitna bultar. Systemet för att transportera betongen upp till den nivå man behövde den på var inte hellre ett godkänt system. Alla dessa faktorer bidrog till olyckan. Detta är en av de värre byggnadsolyckorna i USA i modern tid.

Även om arbetet vi utför inte kan ha samma omfattande konsekvenser så kan det fortfarande hända saker och folk kan bli skadade om vi inte gör rätt från början.  Bygger ni exempelvis en stol, soffa eller bord, se då till att ni följer ritningarna till punkt och pricka. Det sista ni vill är att se era nära och kära skadas på grund av ett fel som ni gjort. Gör rätt från första början så slipper ni göra om och oroa er.