Pyssel med barn – del 2

Pyssel med barn – del 2

Naturens tillgångar har man länge använt sig av när det kommer till att pyssla med barn, höstlöv, kottar och pinnar är enkla föremål att använda när man vill skapa hemgjorda konstverk med de små. Allt som egentligen krävs för att skapa något är en gnutta fantasi, förmågan att se potentialen i saker och ting man hittar. Ett bra sätt att hitta till denna förmåga är att lyssna på barnen, ofta ser de förbi de ting som ligger framför dem och hittar så mycket mer. Tillämpar man bara barnens sätt att tänka så kan man skapa en hel värld av fantasi från tillsynes trista ting.

Från promenad till pyssel

Kastanjer och ekollon är något som vid en eller flera tillfällen är roliga i barns liv, dessa är spännande att plocka men blir sedan oftast bara liggandes eller hamnar i soptunnan. En del gör ett tappert försök att väcka liv i dem, men allt som oftast ger man upp efter ett tag eftersom barn inte har det längsta tålamodet. Men det finns pyssel man kan göra med dessa som går lite fortare och därför kan hålla även den yngstes intresse uppe. Till en början tar man med sig barnen på promenad en höstdag för att leta upp kastanjer och göra av med lite energi, detta hjälper sedan barnet att sitta still när man väl har kommit hem igen och det är dags att börja pyssla. Samla ihop så många det bara går för att kunna hitta på fler än ett pyssel men för att göra detta första så krävs det 10 kastanjer.

Vuxnas uppgift

Vuxnas uppgift
Vuxnas uppgift

När man väl kommit hem igen med dessa och kanske sköljt av dem så är det dags att storleks ordna dem, hjälp barnet att lägga de minsta längst bak och de största i fram. För den som ska vara allra längst fram så behövs en kastanj med en icke glansig yta, detta behövs då ormen som ska tillverkas behöver ett par ögon och limmet fäster inte lika bra på en glansig yta som på en matt. Där efter är det dags för föräldern att göra hål rakt genom kastanjerna så man kan sätta ihop dem, till detta kan man använda det mest lämpliga man har hemma.

Fäster bättre

Efter detta tar man garn eller någon annan lite grövre tråd och trär på en trubbig nål, man ger sedan barnet i uppgift att trä på kastanjerna på detta. Viktigt är att trä genom med dubbel tråd så man vid huvudet kan få en delad tunga. Ett tips är att knuta knutar mellan varje så de håller ett avstånd, men det är inget måste. Gör sedan en knut längst bak och en i fram, klipp av ungefär 2 centimeter från huvudets topp för att kunna ge ormen en tunga. Allra längst ut i varje del av de två trådar som finns för att skapa en delad tunga. Sedan är det bara att limma på ögon på ormen, finns det ingen kastanj som faktiskt är matt i fram så kan man istället skrubba lite på den så limmet kan fästa bättre. När limmet har torkat är ormen färdig för lek.