Pyssel med barn – del 5

Pyssel med barn – del 5

För den sanne pysslaren finns det inget bättre än när man själv får barn och de börjar komma upp i en ålder då det är dags för pyssel. Detta startar visserligen ganska tidigt med små saker där man som förälder får göra det största jobbet själv, detta medan barnet ivrigt kladdar och upptäcker med det den får för att lära sig hantera saker bättre. Göra tavlor med handavtryck är ett roligt pyssel för hela familjen, kanske framförallt för barn. Vem älskade inte att få kladda med handen i diverse saker när man var liten, när det dessutom är tillåtet att täcka hela handen med färg så blir det extra kul och som förälder får man ett fint minne att pryda väggen med.

Lövkonst

Mängden av olika barnvänliga pyssel som finns där ute är otalig, kreativa människor kommer hela tiden på nya sätt att använda olika material för att skapa. Ta höstens vackra löv tillexempel, när jag gick på dagis så plockade man dessa, pressade dem i en bok och limmade sedan fast dem på ett papper. Nu kan man istället använda dem till att måla djuransikten på och sedan kanske fästa dessa på papper, alternativt hänga upp dem och skapa en liten skog.

Lövkonst
Lövkonst

Så hur svårt är detta pyssel?

Ja man kanske inte ska sätta sina yngsta barn på detta arbete, lite finmotorik med en penna kan vara bra för att få ett så bra resultat som möjligt så barnen känner sig nöjda. För att rita på dessa löv behöver man dessutom markers, svarta och vita, så ett barn som kommit ur fasen med att stoppa pennor i munnen är en stor fördel.

Se till att pressa löven i en bok i några dagar innan så det är slätt och fint när det är dags att sätta igång, då kommer det gå mycket smidigare för både stora och små.

När det sedan är dags att sätta igång så är det bästa att bara ta en stund och kika på lövet du har framför dig, på så sätt finner du det uppenbara mönster som bör ritas för att framhäva ett djur. Varför inte en uggla eller kanske en räv? Med lite fantasi kan de flesta djuren framhävas, detta med hjälp av konturer så som ögon, nos och kanske morrhår. Tillsammans med barnet kan man låta fantasin flöda.

Lövkonst med nål

Vill man ta det steget längre och har barn som kan hantera en nål så kan man byta ut pennorna mot nål och tråd istället. Ut och leta upp några färska löv, sedan är det bara att brodera ansikten eller djur på dessa. För de lite mindre barnen som inte är lika försiktiga finns det istället en utskrivbar version där man skriver ut dem, gör hål för tråden och sedan låder barnen följa linjerna på det. En utmaning för de små men ett givande pyssel de senare kan glädjas åt att de fick göra. Vare sig man ritar på löv eller broderar så kan man senare rama in konstverken, antingen på något annat pyssel så som en papptallrik barnen får dekorera, eller i en faktisk ram som sedan kan hängas upp på deras väggar.