Pyssel videos (tutorial)

Pyssel videos (tutorial)

Det är jätterolig att spela in egna pyssel videor och, med moderna teknologier, kan nästan vem som helst skapar sådana.

Nu har nästan alla tillgång till en så kallad smartphone, en mobil med kamera och andra funktioner. Visst är nya mobiler dyra men det går att köpa en begagnad men fungerande mobil för under en tusenlapp. Och det finns även appar där man kan få in roliga effekter i sina videor direkt på mobilen. IMovie är en film app för Iphone som hjälper man skapa video med häftiga fotoeffekter. Ett relativt enkelt videoredigeringsprogram fungerar tillräckligt bra för hemgjorda videor. Lightworks är ett bra program med både en gratisvariant och en prenumerations variant med flera finesser.  Movie Maker för Windows är en annan videoredigeringsprogram. Här man en Mac dator går det att köpa Ilife för Mac från Apples webbsida. Det är lätt att känna sig nervös men det går att filma om eller klipper bort en del med ett videoredigeringsprogram. Så det gör inget om man gör lite fel ibland eller nyser i mitten av en inspelning. Det kan vara en bra ide att träna lite med ett pysselprojekt innan man börjar självaste inspelningen. Då ser man vilka delar är lite jobbiga eller om projektet kräver mer tid än först tänkte. Dessutom är det viktig att komma ihåg hur det kände första gången man pysslade. Vad är lätt som en plätt till en erfaren människa kan verka komplicerad till en nybörjare. 

Förbereda inspelningsstudio

Förbereda inspelningsstudio

Att ha en egen inspelningsstudio betyder inte att man måste bygga om sin bostad. Det kan handla om en hörna där det går att spela i lugn och ro.  Det är bara några saker som absolut behövs. Det första är ljus naturligtvis. LED lampor kan man köpa som går att inrikta mot inspelning området. Då får man gott om ljus utan att det kostar mycket. Solljus är gratis men det kan komma från fel håll än vad filmaren behöver. Ett stativ som håller kameran eller mobilen stabil är ett måste. Ett litet kamerastativ som sitter på bordet kostar bara lite mer än en hundralapp och är guld värda. Fast ett dyrt stativ med mera finesser kan dock justeras till fler möjliga positioner vilket kan vara mycket bekväm. Nu kommer det roliga. Det enda som behövs nu är att trycka på inspelningsknappen på kameran och hålla igång. Det kanske krävs några inspelningar innan det blir precis som man vill. Men det är därför man har ett videoredigeringsprogram. Sedan laddar man upp sina videor på nätet. För nu är Youtube och Vimeo fortfarande det mest populära webbsajter för videodelning. Men det finns också social media sajter som Facebook och Instagram.

Det går att lyckas bra med skapande av egna pyssel videor om man bara kommer ihåg att träning ger färdigheter. Allt behöver inte vara perfekt. Tvärtom. Det kan vara charmig med lite personlighet. Det ger en fräsch och folklig känsla till mans videor. Visst finns det tekniska saker som man måste tänka på men det är absolut inte nödvändig med en dyr mediautbildning som bakgrund. Tid och entusiasm är det viktigaste ingredienser.