Pyssla med barn – del 4

Pyssla med barn – del 4

Pyssla har man gjort i alla tider, både med och utan barn, men en favorit sedan 60-talet är just pärlplattan. Sedan svensken Gunnar Knutsson uppfann denna efter att ha trätt indianpärlor på en träbit med spikar, och sedan var det igång. Pärlplattan växte sig populär och fort gick det, vad som till en början var tänkt som ett terapimaterial för äldre blev istället oerhört populärt på förskolor. Under 80-talet fick det dock ett ganska så dåligt rykte, man misstänkte att gifter frigjordes då man strök plattorna för att de skulle sitta ihop. För att lösa detta problem började man istället tillverka pärlorna i en giftfri plast, något som gjorde att populariteten återigen steg och idag är det inte bara barn som använder de aldrig så populära pärlorna.

Färdiga mönster

Tack vare enkelheten att tillverka olika mönster och figurer med hjälp av pärlorna så används dessa även av konsthantverkare och konstnärer, fantastisk konst kan skapas med hjälp av pärlor och en gnutta tålamod. Tv-spels entusiaster upptäckte också att man kan skapa så kallad pixelart med hjälp av pärlorna, figurer som super Mario och svamparna ur spelet är enkla och roliga att pärla ihop. Även favoriter ur barnprogram är enkla och spännande att pärla ihop, det enda man behöver om man inte vill rita upp mönster själv är en mall. Dessa kan man enkelt få tag på om man besöker olika pysselbloggar eller hemsidor, även Pinterest har ett bra utbud av mallar man kan använda sig av. My little pony har blivit populärt för både lite äldre barn och föräldrar att pärla ihop och använda sig av som inredning i barnens rum, för nog är det alldeles för svårt att låta bli när man väl sitter där med barnen och ska hjälpa till med pärlorna.

Lugnt och utmanande

Pärlplattor är ett jättebra sätt för barn att skilja på färger och lära sig skapa egna mönster, de tycker det är kul att själva se hur annorlunda det blir om de väljer att bara använda en färg eller har en pärla av varje färg på vardera sida. Pärlandet lär dem också använda finmotoriken ordentligt och även om det kan bli lite väl mycket tillslut med alla pärlplattor som ska strykas hit och dit så är det ett perfekt pyssel året om. Under varma dagar är det perfekt att ta med sig pärlor och plattor utomhus, sätta sig i skuggan och spendera någon timme med att pärla. Regniga dagar är det perfekt att använda som tidskrävande pyssel som får dagen att gå utan att ha alldeles för trist inne.

Perfekt året om

Perfekt året om
Perfekt året om

Ja pärlor är nog ett av de bästa pyssel just eftersom man kan skapa så mycket olika mönster i det, man kan alltså anpassa pysslet efter årstiden och vill man inte sitta där och sortera pärlorna så finns det färdiga påsar med bara en enda färg att köpa. Det underlättar mycket när barnen kommer och talar om att idag ska jag bara pärla med rosa och blått, det tar en stund att gräva i en stor burk mer flera tusen mixade pärlor i.