Samtalsämnen för kvällen

Samtalsämnen för kvällen

Detta blir det åttonde inlägget som jag delar med mig av denna blogg. Mitt fokus och mål med denna bloggserie är att dela med mig av min passion för att arbeta med mina händer, arbeta och förvandla råa trämaterial till magnifika verk för beskådning eller användning. Dessutom vad arbetet ger mig inombords, något som varit väldigt terapeutiskt som fått mig att koppla av, fått mig att stänga av allt som har med jobb att göra, lämna problemen utanför dörren och bara fokusera på det jag gör där och då.

Förutom allt detta är det självfallet också glädjen av vad produkten att ge åt andra, se hur personen gång på gång använder den eller vetskapen att det jag gjort med mina egna händer, hjälper att hålla någon säker, minskar oron eller underlättar det vardagliga livet för någon, det finns ingen bättre känsla än detta! Tror ni mig inte, pröva själv så får ni se.

Samtidigt kan ni, förutom att bygga användbara prylar, även göra saker som kan bli kvällens samtalsämne under exempelvis middagen med gäster, eller en perfekt gåva att ge bort, där mottagare måste försöka lista ut vad det är, hur det används eller hur du gjort för att tillverka produkten. Jag talar här från egen erfarenhet då jag fått precis en liknande pryl i julklapp för många år sedan av min dåvarande svärfar.

Vinställ

Själva projektet i sig är bland de enklare ni kan hitta men slutprodukten kommer garanterat att väcka folks intresse och få besökare att höja på ögonbrynen, komma fram och beskåda det hela och hur det är möjligt att få en vinflaska att mer eller mindre hänga fritt i luften med endast halsen på flaskan insatt i en träbit. Detta kan också vara en perfekt julklapp eller gåva till någon. Tänker ni göra flera att ge bort, då rekommenderar jag att ni först och främst använder er av något fint träslag och att ni därefter personifierar varje gåva genom att exempelvis rista in personens namn på den med en dremel eller liknande, antingen frihand eller med hjälp av en så kallad överfrästillsats som ni kan hitta på trävaruhus som bauhaus, byggmax eller xlbygg för att nämna några.

Vinställ
Vinställ

Ta en närmare titt på denna video för att se hur man går till väga för att bygga detta vinställ.

Spik genom trä

Detta är ett annat projekt som inte kräver varken större kunskaper sedan tidigare eller en avancerad mängd verktyg. Inte heller är det något användbart utan mer en pryl som kan bli kvällen samtalsämne när gästerna kommer över på middag. Berätta att du gjort den helt själv, vilket kommer få dem att börja undra hur i hela helskotta du lyckats få in spiken ”inuti” trät utan att ha sönder det eller lämna några spår.

Självfallet som med allt ”magiskt” så ligger det logik bakom det, ett knep eller trick som gör att du löser uppgifter men som lämnar åskådarna eller vännerna förbryllade. Jag fick faktiskt kolla upp själv hur det var dom hade gjort för att få in spiken på detta sätt, men sen när jag såg det, då kom det där ”aha” ögonblicket och att det är ju självklart så man gör.