Skapa leksaker med dina barn

Skapa leksaker med dina barn

Naturligtvis är det kul när familjer gör aktiviteter tillsammans och denna gemenskap ofta stärker banden sinsemellan.

Men det är inte alltid lätt att hitta aktiviteter som hela familjen gillar. Att skapa leksaker tillsammans kan vara ett bra sätt att umgås. Dessutom kan kreativa aktiviteter vara pedagogiska samtidigt som roliga. En välutvecklad fantasi hjälper barn att utveckla empati eftersom de kan föreställa sig i andra människors position.

Lära ut färg och form

Ett vanligt hushåll har massor av saker som knappar, tidskrifter, kartong och stora och små plastbehållare. Rullarna från toa- och hushållspapper är mycket nyttiga. Och när man lägger till några billiga saker som kritor, mönstrat papper, sax och lim har man bra råmaterial för ett kreativt äventyr. Det funkar bra att sy små påsar och dekorerar dem med bokstäver eller siffror. Först syr man och sedan fyller man dem med bönor och sy dem stängda för att göra påsar. Dessa kan användas för olika sorteringsspel. Till exempel kan det gå bra att skapa ett spel för små barn där de kan sortera påsarna efter färg eller bokstäver.

Vuxna kan lära barnen om återvinning genom skapande med återvunnet material. Ett vanligt exempel är att göra om gamla ketchupflaskor till tomtar. Flaskhalsen är tomte ansikte och den breda delen av flaskan är kroppen. Bomullsbollar limmas på flaskan för tomtens skägg och mustasch. En annan kul återvinningspyssel är att göra marionettdockor från gamla strumpor och dekorerar dem med pärlor, knappar, garn och små tygbitar. Yngre barn kan använda lim i sitt skapande men äldre barn kan träna enkla sömnad. Sedan kan barnen skapa berättelser om sina dockor och spelar ut dom som enkel dockteater.

Lära ut vetenskap

Lära ut vetenskap

Man kan göra en hemgjord trämekano genom att borra hål i små trästycken så att det är möjligt att sätta grillspetten i hålen och bygga. En hemgjort trämekano uppsättning kan vara lika effektiv som en inköpt för att lära ut grundläggande fysik principer. Grillspett fungerar bra som pinnar även om det är bäst att ta bort den spetsiga änden om små barn kommer att bygga med dem. Glasspinnar är en klassiker i pyssel världen naturligtvis. Och toalettpappersrullar är lika roliga för att bygga med som för att göra konstprojekt. Tillsammans med de vuxna kan barnen bygga enkla maskiner

Elektroniska leksaker

Kommersiella elektroniska leksaker, trots att tillverkaren hävdar att de är pedagogiska,  kan faktiskt vara ett hinder för lärande. Oavsett hur tekniskt sofistikerad en elektronisk leksak är, är det fortfarande bara en maskin. Barn behöver samspela med andra människor för att utveckla sina hjärnor. Dessutom lär människor sig oftast bäst genom att prova själv. Med talande elektroniska leksaker gör leksaken det mesta och barnet blir en passiv åskådare. Dessutom måste barnen prata själva för att utveckla goda muntliga färdigheter. Det är anledningen till att skapande och spelande av egna berättelser med marionettdockor eller vanliga dockor är nyttigare samtidigt som roligare. 

Så var så god och har det rolig. En av de bästa sakerna att göra egna leksaker är att det inte finns något rätt eller fel. Strunt samma om hästen har 6 ben istället för 4. Fantasidjur kan ha så många ben som man vill.  Och tiden tillsammans kommer att skapa goda minnen som varar en livstid.