Världens konstigaste byggnader

Världens konstigaste byggnader

Det finns otroligt många konstiga byggnader runt om i världen. Många konstiga kyrkor, bostadshus, museér och andra anläggningar som inte liknar något annat kan hittas lite här och var. Ett av de mest underliga är det schweiziska “jordhusen” som ligger i Dietikon. Dessa har ritats av peter Vetsch. Han menar att människan inte skall leva i jorden eller på den utan helt i samspel med den.

I Newark i USA finns en unik byggnad som ser precis ut som en gigantisk korg. Ett företag som heter Longaberger tillverkar såna korgar och denna byggnad blev klar år 1997 och står i Ohio.

I Casa do Penedo i Portugal finns ett stenhus som i sin tur är byggt mellan fyra andra stenblock och absolut inte finns någon annanstans i världen. Huset ligger uppe i Fefe-bergen.

I Thailand finns en byggnad som har designats av den arkitekt som gjort en av världens fulaste byggnader, nämligen Elephant Building. Detta är huvudkontoret för en bank och kallas Robot Building. Den ligger närmare bestämt i Bangkok.

På Spruce street i New York i USA ligger ett sjukhus, en skola och några lyxlägenheter i samma mycket konstiga byggnad. Den är alldeles krokig och liknar inget annat. Det är konstnären Frank Gehry´s verk och är mycket uppmärksammat. Det ligger på Manhattan och ingen som har sett det kan förstå varför man bygger på detta sätt.

I Cambridge i USA, närmare bestämt på Ray and Maria Stata Center ligger ännu ett av Frank Gehry´s byggnader. Det är ett universitet med klassrum och ett laboratorium. Mycket originellt och speciellt att skåda.

År 1990 blev tekniska högskolan i Aoyama, Tokyo i Japan klar. Arkitekten heter Makoto Sel Watanabe och byggnaden ser ut som ett hopplock av allehanda skrot.

I Kubuswoningen i Rotterdam finns några underliga, gula hus som av många anses som en inredares värsta mardröm. Dessa hus blev klara år 1977 och lutar i 45 grader. Man blir alldeles yr av deras utseende och det är nog väldigt speciellt att bo här.

Udda saker

Det finns även ett museum i Branson, USA som heter Ripley´s Odditorium och det innehåller udda saker och skall man döma av utseendet så passar det perfekt för detta ändamål. När det byggdes var man mycket inspirerad av programmet Ripley´s Believe Or Not. Huset ser sprucket ut på flera ställen och skall tydligen föreställa alldeles förfallet.

I Niagara Falls i Kanada finns Ripley`s Odditorium som ser ut att vara omkullvält av självaste King Kong, den stora apan.

I Kansas City, närmare bestämt i Central Library Parking Garage i USA är det just precis garaget som är helt fantastiskt. Det är världens mest unika garage för att dess väggar ser precis ut som 22 stycken otroliga bokryggar! En otroligt fascinerande syn.

EMP Museum i Seattle, USA ser ut att komma direkt ur en science fiction film. Konstverket är gjort av den kända konstnären Frank Gehry som åstadkommer mycket konstiga skapelser.

Dancing House i Prag som ligger i Tjeckien har också en byggnad som ser ut att stå och jazza på gatan. Ännu en gång har konstnären Frank Gehry varit i farten. Arkitekten är tjeckisk och heter Vlado Mllunlc.